Jesteśmy częścią grupy

Czekoladowy deser z chia i liofilizowanych jagód kamczackich

deser_z_chia1

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • słodzik lub miód (wg upodobań)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 kopiata łyżka gorzkiego kakao
  • liofilizowane jagody kamczackie

Wykonanie:

Nasiona chia zalewamy mlekiem migdałowym i odrobinę dosładzamy wg uznania ulubionym „słodzidłem”. Nasiona zostawiamy na kilka godzin – ok. 3h w lodówce, co jakiś czas mieszając.

Banany blendujemy z gorzkim kakao na gładką masę (nie ma potrzeby dosładzać, gdyż dojrzałe banany są bardzo słodkie). Masę wykładamy na dno pucharków.

Na masę czekoladową wylewamy napęczniałe nasiona chia, a wierzch obficie posypujemy liofilizowanymi owocami jagody kamczackiej.

Smacznego!

made by @magda_kunda