- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- ok. 125 ml mleka
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- sproszkowana liofilizowana jagoda kamczacka PLANTIN
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę, mleko, cukier puder oraz ziarenka z wanilii doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.
Część masy rozlewamy na 4 miseczki. Po schłodzeniu odstawiamy do lodówki, do stężenia.
Pozostałą masę łączymy ze sproszkowaną liofilizowaną jagodą kamczacką PLANTIN (proponuję połączyć najpierw 1-2 łyżki masy z proszkiem, a dopiero potem zabarwić resztę masy). Dokładnie mieszamy. Rozlewamy na stężałą masę waniliową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Dekorujemy sproszkowaną liofilizowaną jagodą PLANTIN.
made by @smakinatalerzu