Jesteśmy częścią grupy

Panna Cotta waniliowa z liofilizowaną jagodą kamczacką

pannacotta
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • ok. 125 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • sproszkowana liofilizowana jagoda kamczacka PLANTIN

Żelatynę zalewamy 3-4 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę, mleko, cukier puder oraz ziarenka z wanilii doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia.

Część masy rozlewamy na 4 miseczki. Po schłodzeniu odstawiamy do lodówki, do stężenia.

Pozostałą masę łączymy ze sproszkowaną liofilizowaną jagodą kamczacką PLANTIN (proponuję połączyć najpierw 1-2 łyżki masy z proszkiem, a dopiero potem zabarwić resztę masy). Dokładnie mieszamy. Rozlewamy na stężałą masę waniliową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, do całkowitego stężenia. Dekorujemy sproszkowaną liofilizowaną jagodą PLANTIN.

made by @smakinatalerzu