Przepis na 16 szt. Najpierw pieczemy migdałowy biszkopcik o średnicy 18 cm:
- 175 g maki migdałowej
- 4 jajka
- ulubiony słodzik – erytrol, d-ryboza lub kropelki Skinny
- łyżeczka pdp
Ubijamy białka jaj z pdp, potem na najmniejszych obrotach dodajemy żółtka i resztę składników. Pieczemy w 150oC z termoobiegiem przez 25 min. Studzimy, kruszymy i wsypujemy do miski. Następnie dodajemy:
- 100-120 g mascarpone
- 1 łyżkę sproszkowanej liofilizowanej jagody kamczackiej PLANTIN
- 70 ml soku z jagody kamczackiej PLANTIN
Blendujemy i wykładamy do foremek i do lodówki, a jeszcze lepiej – zamrażarki.
Dekoracja to rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada bez cukru z olejem kakaowym lub kokosowym, a różowo-fioletowe maziaje to rozpuszczona czekolada plus liofilizat z jagody kamczackiej PLANTIN.
made by @ketobulka