W poniedziałek 4 czerwca mamy za sobą tydzień zbiorów jagody kamczackiej. Zdążyliśmy się uporać z ‚Vostorgiem’, ‚Streżewczanką’ i ‚Juganą’. Przed nami kolejne, późniejsze – ekipy przechodzą na kwaterę z ‚Indigo Gem’. Jeszcze w tym tygodniu, jeśli pogoda nam dopisze powinniśmy zająć się ‚Bakczarskim Velikanom’.
Na naszej plantacji położonej w okolicach Słomnik i Miechowa (woj. małopolskie) mieliśmy w końcu ubiegłego tygodnia nieco deszczu, ale na szczęście nie były to opady gwałtowne, obyło się bez burz. Roślinom pomogło, owocom nie zaszkodziło.
Á propos owoców: sprawdziliśmy, jak w bieżącym roku wygląda ekstrakt. U ‚Vostorga’ było 13-15 stopni Brixa (oBx), ‚Jugana’ miała 15-21oBx, ‚Streżewczanka’ – 14-15oBx, ‚Indigo Gem’ – również 14-15oBx.
Kompletne dane dotyczące zawartości cukru w owocach zamieszczamy w tabeli.