Spód:
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Masa jaglana:
- 100 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki drobnego cukru/ksylitolu lub erotytylu
- 1–2 łyżki sproszkowanych jagód liofilizowanych PLANTIN
- 1 cukier waniliowy lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki soku z cytryny
Namoczone daktyle zblendować z resztą składników na spód i masą wyłożyć tortownicę. Schłodzić. Ugotowaną w mleku kaszę zblendować z resztą składników na masę i wylać na formę. Udekorować i schłodzić min. 2 h.
by @ammniam