Patrząc na nieustające strugi deszczu próbujemy już prognozować termin dojrzewania owoców jagody kamczackiej. Przewidujemy, że rozpocznie się on około połowy czerwca. Ale nie jest to jeszcze do końca pewne.
Zeszłoroczne zbiory przeprowadzaliśmy za pomocą „harvestera” – prostego urządzenia polskiej produkcji, które prezentowaliśmy tutaj w naszej relacji. Był on wspomagany ręcznym otrząsaczem wibracyjnym oraz elektryczną dmuchawą do usuwania zanieczyszczeń z zebranych owoców. Taki zestaw był obsługiwany przez czterech pracowników. Część owoców zbieraliśmy także ręcznie.
W tym roku chcemy spróbować czegoś innego. Między 15. a 20. czerwca przyjedzie do nas z Serbii Marko Kokanović z kombajnem do zbioru owoców jagodowych, którym spróbujemy zebrać jagodę kamczacką. Mamy nadzieję, że maszyna ta nie będzie uszkadzała delikatnych owoców, a jej praca będzie wydajniejsza. Bardzo jesteśmy ciekawi sprawności pneumatycznego systemu otrząsania jagód. Liczymy na to, że strugi powietrza będą łagodniej obchodzić się z otrząsanymi pędami, niż metalowe palce wibrujących otrząsaczy mechanicznych. Czy rzeczywiście tak będzie, dowiemy się już wkrótce.
W podanym wyżej terminie planujemy również zorganizować na naszej plantacji Dni Otwarte, jednakże ze względu na pewną dozę nieprzewidywalności dojrzewania jagody, dokładną datę planowanego spotkania potwierdzimy z dwutygodniowym wyprzedzeniem.