Naszą przygodę z plantacją jagody kamczackiej zaczęliśmy 8 lat temu, kiedy to zauroczeni zaletami tych owoców założyliśmy pierwszą część upraw w podkrakowskiej miejscowości – w Muniakowicach. Obecnie plantacja zajmuje powierzchnię 11,5 ha.
Jagoda kamczacka to świetny owoc na plantację. Owocuje obficie co roku, nie ma wygórowanych wymagań uprawowych, jest odporna na wiele chorób, szkodników i czynników atmosferycznych, a odpowiednie prowadzenie krzewów umożliwia zbiór mechaniczny.
Jagoda kamczacka to przede wszystkim bardzo wartościowy owoc – pełen witamin, minerałów i antyoksydantów. Nie bez powodu zaliczany do kategorii superfood. Korzyści płynące ze spożywania jagody kamczackiej znane są od wieków – jest przecież rośliną leczniczą stosowaną w medycynie naturalnej krajów Dalekiego Wschodu.
Te liczne zalety sprawiają, że uważamy jagodę kamczacką za owoc warty szerokiego rozpropagowania. Nie szczędzimy wysiłków, żeby pokazać ją jak najszerszemu gronu odbiorców. Dlatego od 3 lat co roku w czerwcowe weekendy na naszej plantacji odbywają się Dni Otwarte. Organizujemy je w tym czasie, gdyż owoce jagody są wówczas w pełni dojrzewania – są wtedy najsmaczniejsze. To doskonały czas i miejsce na poznanie tych owoców i pogłębienie swojej wiedzy na temat samej rośliny.
Trzy lata temu, w roku 2020, na pierwszych Dniach Otwartych gościliśmy zaledwie kilkaset osób (podczas pandemii COVID 19 odwiedziło nas około 250 osób), w kolejnym roku 2021 – było już ponad 500 osób. W roku 2022, gdy plantacja była dostępna przez 3 weekendy, odwiedziło nas ponad 3 000 gości/zbieraczy. Ten rok, 2023, przekroczył nasze najśmielsze oczekiwania. Choć spotkania na plantacji trwały tylko przez dwa czerwcowe weekendy – gości było jeszcze więcej! Zainteresowanie było ogromne! Przyjeżdżały całe rodziny – z dziećmi, z dziadkami, niektórzy z bliska, a niektórzy pokonywali kilkaset kilometrów, z kraju i zza zagranicy. Mimo logistycznego przygotowania nasi goście spowodowali małą „katastrofę komunikacyjną” w naszej miejscowości😊.
Odwiedzający nas goście mają okazję zwiedzić plantację, zobaczyć jak rosną krzewy, jak je prowadzimy i nawadniamy. To również świetna okazja, aby porównać wygląd krzewów oraz ich plenność. Na naszej plantacji uprawiamy kilkanaście odmian. Największe znaczenie mają dla nas odmiany: ‘Vostorg’, ‘Aurora’, ‘Sinij Utes’, ‘Boreal Beauty’ i ‘Boreal Beast’. Zainteresowani mogą dopytać o sposób prowadzenia, przycinania krzewów, ale również o nowinki w uprawie jagody kamczackiej. Otrzymujemy wiele pytań odnośnie zbioru maszynowego, sposobu nawożenia lub systemu nawadniania.
Jednak nasze Dni Otwarte, to nie tylko otwarcie bram na plantację. Dokładamy wszelkich starań, by uczynić to spotkanie jak najbardziej wartościowym. Zapraszamy do współpracy firmy z różnych branż zajmujące się przetwarzaniem jagody kamczackiej. W czasie Dni Otwartych można zakupić różnego rodzaju produkty: dżemy z jagody, jagodowe piwo (zarówno alkoholowe, jak i bezalkoholowe), wino z jagody, soki, przepyszne ciasta. Dostępne są również sadzonki roślin owocowych i ozdobnych, największym zainteresowaniem cieszą się oczywiście sadzonki jagody kamczackiej. Odwiedzający mają także okazję skosztować przygotowanych przez nas jagodowych przekąsek – koktajli, deserów jogurtowych, smakołyków z chia czy stuprocentowego soku z jagody.
Największą atrakcją Dni Otwartych jest oczywiście możliwość własnoręcznego zbioru jagód prosto z krzewów! (w tym roku zebrano ok 7 ton owoców!). Na plantacji można najeść się do woli jagodami – zachęcamy do smakowania różnych odmian i wybrania swojej ulubionej. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że odmiany różnią się od siebie nie tylko kształtem owoców, ale i smakiem. Zebrane do koszyka owoce są ważone i sprzedawane w promocyjnej cenie. Mamy też rozwiązanie dla „leniuszków” – kto nie ma ochoty trudzić się zbieraniem owoców, po zwiedzeniu plantacji i napełnieniu brzucha może zakupić świeże owoce, zebrane wcześniej przez nas maszynowo lub mrożone.
Z naszych obserwacji wynika, że jagoda kamczacka coraz skuteczniej podbija serca Polaków. Z roku na rok widzimy znaczący wzrost zainteresowania tymi owocami. Już teraz zaczynamy planować przyszłoroczne Dni Otwarte. Wyciągamy wnioski i analizujemy sytuację. Dostrzegamy, iż mimo ogromnego zaangażowania pracowników w przyszłym roku konieczne będzie zwiększenie liczby obsługi, przygotowanie większej liczby miejsc do odpoczynku, wygodniejsze usytuowanie sanitariatów, parkingów itd. Będziemy pracować nad usprawnieniem tego przedsięwzięcia. Mamy też liczne pomysły na dodatkowe atrakcje, które będziemy chcieli zrealizować w przyszłym roku…ale to niech pozostanie niespodzianką 😊