Tegoroczna wiosna rozpieszcza nas ciepłymi, wręcz upalnymi dniami, ale czy to dobrze? Jak takie wysokie temperatury wpływają na rośliny?
Na pewno obserwujemy w tym roku przyspieszoną wegetację. O ile nie wystąpią późną wiosną przymrozki i skoki temperatury wszystko będzie w porządku. Problemy mogą pojawić się wówczas, gdy w pełni wybudzone i rozwinięte krzewy, które już zakwitną, a nawet zawiążą zawiązki owocowe zostaną potraktowane mrozem.
Należy pamiętać, że jagoda kamczacka jest rośliną odporną na niskie temperatury. I o ile w stanie zimowego uśpienia może przetrwać nawet -40°C, to zawiązki owocowe są już bardziej wrażliwe i nawet kilkustopniowe temperatury poniżej 0 mogą je uszkadzać.
Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej – Polski Instytut Badawczy publikuje dane, które obejmują analizę długoterminową z ostatnich 20 – 30 lat. Z tych danych można odczytać to, że najcieplejszy był tegoroczny styczeń w porównaniu ze stycznia z lat minionych.